School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. Bhí beirt fhear do clann Uí Mhongáin ann uair amháin agsu bhí fear amháin acu ina chomnuidh i nDubh-Airc agus fear eile in a comhnuidhe i Raigh. Rinne fear amhain acu brionglóid trí h-oíche in dhiaidh a chéile go raibh pota oir ins an áit go dtugann siad an 'bruach Dubh' air. Bhí teach cómhnuighthe deanta san ait le cuid maith blianta roimhe sin ach an úsáid a bithir gá dhéanamh de, na a bheith ag coinngeáll cearca ann.
    Bhí se orduighthe do na fir ins an mbrionglóid, fear a thabhairt in éinfheacht leo ach níor thug, agus chuaidh an bheirt acu féin i lár an meadhon-oidhche go dtí an Bruach Dubh. Cairt siad poll os comhair dorais an tighe 'na raibh na cearcaí. Nuair a bhí siad an phuill chuala siad torann mar taobh istigh den teach agus tainig faitchíos ortha.
    D'imigh siad annsin nuair a bhuail an srannadh iad agus is annsin a cuimhnigh siad nár thug siad an criomhad fear leo. Nuair a thainig an fear rua leis an teach go dtí an teach ar maidin
    Dumha Dhearc, Co. Mayo
    Máire Ní Gamhnáin