School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. Bhí baintreach ann fadó agus cailleadh a muinntir uilig ach í féin agus a mac. Níor airigh sí ariamh nó go dtainig na Gardaí thart ar an teach a rádh ins in éagcóir gur mharbhuigh an mac fear.
    Tógadh chun bealaigh é agus ní raibh aige ach seacht lá nó go gcrochfaidhe é. Níor stop an bhean bhocht ar feadh na seacht lá sin ach ag guidhe agus ag caoineadh in-dhiaidh a maicín bán. Nuair a bhí na seacht lá in gár a bheith thart thainig smaoineadh ina hintinn agus chuaidh sí go dtí an príosúin nó go bhfeicfidh sí radharc amháin amháin ar a maicín sul a gcrochfaidhe é.
    Bhí sí ag dul an bóthar mór an lá ba mheasa de shéid ariamh. Níor airigh sí ariamh nó go dtáinig fear agus capall an bóthar ina diaidh. Léim sé anuas nuair a tháinig sé í agus dubhairt sé 'ná bíodh faitíos ort a shean-bhean tá mise ag teacht ón bhflaitheas le tusa a shábháil.
    Tá teach m'athar i ngár dhuit anois agus ná téirigh níos fuide nó go
    Máire Ní Chuideagáin