School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. Bhí iomdha áit ar fud na h-Éireann, áiteacha iar-chúlta go mór-mhór go bhfuil a lán óir curtha i bhfolach ag daoine do mhair fadó. Tá sgéalta go leór lé cloisteáil ag gach duine in Éirinn beagnach i dtaobh sean-daoine a raibh sainnt mhór in a gcuid airgid acú agus nár thainig leó é fhágail 'na ndiaidh ag mac ná inghean lé sógh a bhaint as taréis a mbás.
    Is minic a chualas mo mhathair a rádh go mbíodh sean-chaiptín ag dul thart fadó agus go mbíodh sé ag teacht i dtír go minic i Mágdór. B'é baramhail gach uile dhuine go raibh a lán airgid aige. Aon uair amháin bhí ar a dhul go h-Ameirice agus bhí fhios ag gach duine nach dtuibharfadh se a chuid airgid leis.
    Bhíodh gach aoinne ag faire air go bhfeicfeadh siad a'gcuirfeadh sé in aon áit é. Bhí a long ar ancaire sa chuan go dtí an maidin áirithe seo agus nuair a d'féach siad amach ní raibh tásg nó tuairisg air. Ní raibh fhios ag éinne ar chuir sé aon óir i bhfolach nó nár chuir acht dubhairt fear éigin gur chuir sé ceithre bhoscaí d'ór agus bosca d'airgead geal i bhfolach thiar i gceann h-Imeallta.
    Ar chuma ar bith nuair a chuala na daoine sin chuaidh fear amháin gur
    Brighid Ní Scanaill