School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    go mbeadh tinneas na cnámh agus tinneas droma aige. Tá cloch mór ann agus buaileann gac éinne a dhrom leis an cloch sin agus dá mbeadh ceithre céad daoinne ann tógfhaidís deoc den uisge. Tá uisge an tobar lán de lionan gorm agus salacar eile. Fágann gach aoinne pingin no cipín soluis nó cnaipe inaice an tobar ar cloch.
    Míchéal Ua Concúbhair, Fatha
  2. Tobar a' Gósta
    Tá an tobar so i mBaile na Leacan. Bhí bean i mBaile na Leacan agus cuaidh sí go dtí an tobar agus thug sí buicéad uisge abhaile léí. Cuir sí an t-uisge ag beiriú prátaí. Bhíodar ag beiriú ar feadh dhá uair agus ní rabhadar ag fiucadh. Dféach an bhean isteach sa corcán agus chonnaic sí iasch istig ann. Thóg sí léi an t-iasch go dtí an tobar arís. Ní bheireócadh na prátaí go deo dá mbeadh an t-iasc san corcán. Tá tobar ar bharr Cnoch Bhreánainn agus deirtear go leisigheann uisge an tobair cneadha. Bhí fear san Duibhneac uair lá amháin tháinig sé go dtí an tobar sin. Bhí lamh gortaighthe aige. Cimil sé an tuisge leis an láimh. An lá na dhiaidh
    Gerárd Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry