School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    ann le capall agus cairt agus éadach istig san cairt aige cun é do dhíol sa Daingean. Fadó nuair a bhíodh duine cun pósadh cuireadh fios ar an táilliúir cun culaith agus hata do dhéanamh agus sé an ainm a bhíodh ar na hataí ná "Carlines."
  2. Tá beirt táiliúirí ins an paroíste seo. Bíónn siad ag deánamh culaithí agus cótaí cailíní. Nuair a bhíonn na daoine cun eádaighe do dhéanamh ceannuigheann siad an adhbhair agus snáth agus cnapaí. Deineann an tailiúr an culaith istig in a thig féín. Bhí táiliúir ins an paróiste seo fadó gur ab ainm dó Tomás Smith. Bhí tigín beag aige i bparoíste Baile Dubh. Bhíódh sé ag maireachtaint ó thig go tig. Seachtmhain anso agus ansúd ag deánamh culaith éadaigh. Ní dheanadh sé aon éádaighe eile acht culaith agus bhíodh sé ag deánamh bheistí muincili dos na fearaibh. Bhíodh sé na shuidhe ar laír an bhúird agus a dhá cois treasna a céíle ag fuaghaíl an eádaighe. Ní raibh aige acht leath shúil. Fadó bhí na turn sníomhacháin ana flúirseach acht anois
    Siobhán Ní Mhurchadha
    Máire Bean Uí Mhurchadha