School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Níl aon meadar againn anois cun ím do dhéanamh ac bairille. Nuair a táthar ag déanamh cuiginne scóltar an bairille ar dtúis le uisge beirbhithe agus nuair a bhíonn sé scóltha go maith caithtear uisge fuar isteach cun an bairille do furaradh. Nuair a bhíonn an tuisge go léir amach as an bairille, caithtear an tuachtar isteach agus spúinóg salainn agus cúpla púint uisge fuar. Annsan castar an bairille ar feadh timcheall uair a chluig. Má bhíonn an aimsear go bréagh castar an bairille go bog réidh, agus má bhíonn an aimsear fuar castar é go tapaigh. Má thagann éinne isteach nuair a bhítear go déanamh na cuiginne, ní leagfí amach é muna gcasadh sé an bairille ar eagla go dtógfhadh sé an tím leis. Nuair a bhíonn an cuigeann déanta gheibheann gac éinne ins an tig deoch de'n bláthach.
  2. Le meidir a dheinidís an tím fadó. Bhí an meadar leathan ag a bhun agus caol ag a bharr. Bhíodh bata mór istig ins an
    Diarmuid Ó Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry