School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Deirtear má mairbhíghtear beithióc no aon rud mar sin Dé Luain go bhfuil míadh ag baint leis.
    Ní thosnúigheann aoinne ag tógáil tíghe de Lúain mar gheall ar an míadh a deirtear atá ag baint leis. Ní théigheann daoine cun comhnuidhe i dtig nua dé Lúain ná ní thosnuigheann siad ar turas fada an lá sin.
    Nuair a bhíonn beithígh bréoite i mí Márta agus má maireann siad go dtí an céad lá de Aibreáin deirtear na bhíonn aon baoghal ortha annsan. Laethannta na Ríghthe a tugtar ar sin.
    Scairbhsíon na gCúach a tugtar ar na laetha ó 15 adh lá de mhí Aibreáin go dtí an 15 adh lá de mhí Bealtaine.
    Mairín Ní Ceallacháin
    Tadhg Ua Ceallacháin
    64
  2. Níor mhaith le múintir na h-áite seo obair do thosnú Dé Sarhairn mar deireann siad ná bhead sé críocnuighthe in-aon-cor. Níor maith leo airgead do thabhairt amach dé Lúain mae deireann siad go mbheadh siad ag tabhairt amach airgid ar fead na seactmjhaine. Bíonn gach aoinne i bfheighal