School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    sé an Daingean shocruigheadh sé sa tsráid agus thosnuigheadh sé ag díol na bróga. Sa tráthnóna thagadh sé abhaile uaireanna sásta agus uaireanna go dúbhachbrónach. An la a dhioladh sé na bróga bíodh sé ar meisge. Tá seisear gréasaidhithe sa paróiste seo anois. Deirtear nár cheart uisce na gcos a coimeád istig san oidhche. Fadó nuair a bhíodh siad ag glanadh a gcos, cuireadh siad salann and siúcre san uisge. Deirtear ná gheobhfá cos tinn riamh taréis do cosa do nígh san uisge sin.
  2. Fadó bhíodh na daoine timcheall fiche bliadhan sar a caithidís aon bróga. Sé an céad peidhre bróga a bhíodh ar a gcosa nuair a pósaidis. Do bhí fear in Abha Caisle darbh ainm Seán Beaglaigh. "An greasdadh" a tugtaí mar leas ainm air agus níor chaith sé bróga riamh dá mbé an lá a phós sé cosnochtaithe. Siad na bróga a caitheadh na fir fadó ná perks agus clogs; agus Elastics a caitheadh na mná. Caitheann an aos óg
    Cáit Ní Mhuirchearthaig
    Mullach Bhéal, Co. Kerry