School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    Lá le Brígde. Téigheann na cailíní í thig go tig ag bailiú airgid. Bíonn Brídeóg aca. An tig ná geóbhadh na cailíní pinginí gheóbhaidís cúpla uibh.
    An oidhche roimh lá le Máirtín mairbhuigheann gach aoinne caora nó gé nó laca in onóir don Naomh.
    Lá lé Séan. Lasann na buachaillí teine cnáimh an oidhche sin ar páirc nó ar cloch mhór ar taobh an bhóthair nó ag cros bóthar.
  2. Oidhche Shamhna. Bíonn féile mór again oidhche Shamhna. Bíonn ubhall ag crochadh anuas ón séileál agus bíonn gach éinne idiarraidh breith ar an ubhall len a bheál agus an duine a bheireann air, gheibheann sé é. Bíonn ubhall eile istig i dtubán uisge agus bíonn lámha an duine laistear dá dhrom agus má bheireann sé ar an ubhall len a bhéal gheibheann sé é. Bíonn dá cnó istig sa teine agus bíonn ainm bhuachalla agus cailín otrha agus má leimeann an dá cní le ceile deirtear go
    Mícheál Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Kerry