School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

(AR LEANAMHAINT)
    Bhí cuid eile de na daoine a cuireadh amach beó i m-bothóigibh ar an Ceathramha Ceanainn. Fuair na h-Olfartaigh an dúithche seo le ceannacht ar £300 i d-tráthaibh 1660. Is faoi n-a stiúradh a rannadh an talamh 'na feirmeacaibh. Bhí smacht mór ag an an tighearna ar na tineóntaidhthibh. Bhí aca le dul síos go d-tí an caisleán leis an cíos nuair a bhíodh an t-am ann le n-a dhíol. Bhí madaidh móra aige de gach cineál agus caithfeadh na tineóntaidh dul thart go dtí an oifig ar an bhealach cúil ag bhí ag dul isteach go dtí an caisleán. Aindeóin gur chuireadh amach na daoine as a gcuid tighte i nDruim na Teineadh, an Lios agus an Baile Úr níor dhroch-thighearnaí do bhí ins na h-Olfartaigh.
    Bhí Mac Niocaill (Nixon) in a thighearna i mBaile na Bó. Bhí an caisleán aige suas i gceanntar de Bhaile na Bó a bheirtear Páirc an Fraoic air. Tá ballógaí an chaisleaín annsin go fóill.
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir