School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Ainmneacha Éanach san áit.
    1. Préachán, 2 Faoileóg, 3.Faoinleóg, 4 Spideóg, 5. Corrmhonadh,6. Colamán,7 Dreolán, 8. Cuach, 9 Fuiseog, 10 Lonndubh, 11 Iolar, 12. Cearc fraoch, 13. Géacha fiadhain, 14. Buidheóg,, 15. Glasóg sráide, 16. Smolach, 17. Gealabhán 18 Lachain Fhiadhain, 19. Cearc uisge 20 Naosg.
  2. Sean Scoilteachta.
    1. Bhí fear ar an Dúnmór tá 95 bliadhain ó shoin. Bhí sé suas le 50 bliadhain de aois. Seán Mac Pháidin a bhí air. Bhí teach cionntuighe aige fhéin. Chruinneadh na daoine uilig isteach eadar páistí agus daoine móra. Ní raibh an fear i n-a mhaighister acht bhí sé ábalta léaghadh. Ní rabh sé ábalta sgriobh. Ní rabh a dath aca ach léaghadh. Bhí dhá leabhar aca, an leabhar glas a bhí ar chionn áca agus an ceann dearg ar an chionn eile.
    San oidhche a bhí siad ann. Bhí cuid aca na suidhe ar stólaí agus an chuid eile na seasamh. Bhí cóta bainnín tíre air agus brístí goiride
        1. buildings
    Sighle Nic Fhionnghaile