School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Scéal

Bhí triúr fear ann aon uair amháin agus bhí siad amuigh ag seilg. Bhí trí cú leóbhtha beirt bhuidhe agus ceann dubh.

Sgéul.
    Bhí triúr fear ann aon uair amháin agus bhí siad amuigh ag seilg. Bhí trí cú leóbhtha beirt bhuidhe agus ceann dubh. Casadh gasúr beag ortha agus chuir ceist air an rabh fhios aige cá áit a rabh gearrfhiadh ar bith. Chuaidh sé isteach un toighe agus dinnis do na mháthair mhór go rabh triúr fear ag cur ceist airshan an rabh fhios aige áit ar bith mbéadh gearrfhiadh.
    Dá mbéadh fhios go d-tabhaireadh siad sgilling do. Dhéanamh mise gearrfhiadh damh fhéin agus gabh thusa anois agus innis deóbhtha go bhfuil gearrfhiadh ins an tor sin shíos. Chuir siad na shuidhe an gearrfhiadh annsin agus dimthigh an trí chú na dhiaidh. Nuair a bhí siad ag dul suas an cnoc. Sgairt an gasúr beag amach "Dam ort a mháthair mhór, rith na beirthidh an cú ort."
    Sighle Nic Fhionngaile
    Doire Uí Fhríl, Co. Donegal