School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. An Cur Amach i g.Cloich Cheannfaolaidh
    Ba mhaith leis an riaghaltas fághail amach cé aige a rabh an chiste nó an t-airgead a bhítear ag cruinnuighadh le h.aghaidh na troda i n-éadan na d.tighearnaí i g.Cloich Cheann -Fhaolaidh. Rinneadh príosunaighe de'n dream seo a leanas,s agus shaoil an Riaghaltas go bhfuighfeadh siad an t-eolas a bhí a dhioghbháil orra ó n-a fir nuair a bheadh siad sa phríosún aca. Dá ndeóin no dá naimhneóin. Is iad na príosúnaighe a bhí aca- mac Cuinn, Tomás Mac Aodha, Seán Ó Domhnaill, Aodh oBaoighill, iad uilig as an Fhál Carrach agus Seán mac Aoidh as an Bhaile Úr. Cuireadh go príosún Dhoire iad, agus tugadh ar ais go d-tí an Chúirt ar an Fhálcarrach. Fiachadh leis an t-eolas a bhaint asta, acht níor sgeith aon duine leis an rún. Cuireadh go príosún Dhoire ar ais iad. Rinneadh sin leó ceithre h-uaire, agus annsin h-innseadh dóibh a dhul 'un a' bhaile agus pilleadh ar ais fá choinne an cúigeadh triál, acht níor h-iarraidh orra pilleadh ón lá sin go d-tí an lá indiú.
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir