Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann am amháin agus bhí mac agus bean aige. Séamus Ua Frighil an t-ainm a bhí air fhéin, agus Pádraig a bhí ar a mhac. Bhíodh siad i gcomhnaidhe amuighe ag iascaireacht, agus bhí bean sidhe ag tarraingt ar an teach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bliadhain i n-a dhiaidh sin bhí Pádraig amuigh oidhche amháin ag iascaireacht, agus sul a deachaidh sé amach chonnaic sé bád dubh ag teacht isteach, agus d'fán sé go dtáinic sé isteach, agus tháinic dhá fhear dhubha amach as an bád agus bosca mór airgeid léobhtha agus chuir siad i bhfolacha ins na creagachaibh é. Bhí siad ag imtheacht fá choinne airgeid a bhí áit éigeanteacht eile aca, acht chan fhacaidh siad Pádraig ar chorr ar bith agus bhí a fhios ag Pádraig cé'n áit a rabh an t-airgead, agus sul ar imthigh siad dubhairt fear aca bliadhain agus an oidhche anocht marbhuigh muid Séamus Ua Frighil.
    Bhí a fhios ag Pádraig annsin gurab iadsan a mharbh a athair, agus lean Pádraig annsin iad agus thuit an bheirt aca agus bris siad a múinéal, agus fuair Pádraig bocsa a airgeid uilig.
    Seanchaidhe: Seósamh Ó Dochartaigh, Doire Uí Frighil, Fálcarrach