School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Rámás.
    Bhí fear ann fad ó shoin agus is fad ó shoin é. Bhí mac ag an fhear agus ba dheas an mac é. Bhí sleaghan ag an mhac agus ba deas an t-sleághan í. Bhain an t-sleághan fód agus ba dheas an fód é.Bhí nead faoi an fhód agus ba dheas an nead í. Bhí uibh ins an nead agus ba dheas an uibh í. Bhí éan ins an agus ba dheas an t-éan é. Cha rabh ruball ar an éan, agus mar sin de cha rabh ruball ar an sgéul.
    Róise Nic Pháidín
    Doire Uí Fhríl, Co. Donegal
    Niall Mac Aodha
    Over 60
  2. Scéal

Bhí fear ann am amháin agus bhí mac agus bean aige. Séamus Ua Frighil an t-ainm a bhí air fhéin, agus Pádraig a bhí ar a mhac. Bhíodh siad i gcomhnaidhe amuighe ag iascaireacht, agus bhí bean sidhe ag tarraingt ar an teach.

Bhí fear ann am amháin agus bhí mac agus bean aige. Séamus Ua Frighil an t-ainm a bhí air fhéin, agus Pádraig a bhí ar a mhac. Bhíodh siad i gcomhnaidhe amuighe ag iascaireacht, agus bhí bean sidhe ag tarraingt ar an teach.
    Oidhche amháin d'iarr an bhean sidhe ar bhean Shéamuis iarraidh ar Shéamus nuair a thiocfaidh sé isteach an oidhche sin, agus nuair a bhéadh a shuiphéar deánta aige a dhul amach agus seamróg a tabhairt