School: Baile na Bó (roll number 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. Sgéul:
    An bhaintreabhach agus an gasúr
    Cuireadh gasúr dearmadach na bhaile mhóir lá amháin fá choinne croide sgamhain agus cruadhach caorach. Tugadh sgilling do. Baintreabhach a bhí in a mháthair agus bhí sí bocht agus chá rabh aici acht sgilling amháin. A Mháthair, ars an gasúr ní bhéidh mé ábalta cuimhniughadh ar na rudaí seo
    Cad chuige nach mbíonn, arsa an mháthair. Bí dá rádh i dtólamh agus ní dheanfaidh tú dearmad dóbhtha. Dheanfaidh mé sin, a mháthair arsa an gasúr. Dimthigh sé leis agus é ag rádh, croidhe, sgamhain, agus cruadhae, comh tiugh is thiocfadh leis.
    Thainic sé go dtí droichead an áit a rabh fear in a shuidhe, agus nuair a chualaidh an fear an chaint a bhí ar an ghasúr tháinic fearg mhór ar leis. Léim sé suas agus tháinic aniar le rúide. A bhitheamhnaigh óig ar seisean,agus sgairt an gasúr amach croidhe, sgamhain agus cruadhae, comh tiugh is thiocfadh leis. Tháinic sé go dtí droichead an áit a rabh fear in a shuidhe, agus nuair a chualaidh an fear an chaint a bhí ar an ghasúr tháinic fearg mhór ar leis. Léim sé suas agus tháinic aniar le rúide. A
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Sighle Nic Fhionnghaile