School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    agus tagadí an t-uisge beirithe dos na h ainmhithe len ól. Nuair a bhíodh bruinne dhearg ag na ba geibheadh na daoine uisce guirt agus cuiridís ortha le buidéal e. Cuiridís eascú leis isteach ionnta. Nuair a bhiodh fearsuidhe ag na capallaibh dheinidís an cos do nígh le galúnac dearg.
  2. Nuair a bhíodh ceann tinn ag duine fadó cuirtí caipín eidhneáin agus galúnaigh air mar leigheas. Deirtear gur leigheas maith do borrard péist no ainm an duine go mbeadh se aighe do sgríobh mór thímceall air le fuil chait dhuibh. Cuirtear bainne agus siúcre, nó té gan bainne mar leigheas ar shúil tinn. Leigheas maith do 'whooping cough' nó cloc a geibhtear i bhfód móna do cur ag beiriú in uisge agus an t uisge do thubhairt le nól don duine bréoite. Leigheas maith igcóir slaghdain iseadh neacain, sé sin okannda a fhásann le prátaí.
    Máirín Ní Cheallacháin
    Tadhg Ua Ceallacháin