School: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (roll number 8783)

Ballinloughane, Co. Limerick
S. Condún, Úna Nic Ádhaimh

Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar | The Schools’ Collection

Deireann na daonie san áit seo go bhfuil ór curtha i nDúnganbéal. Tá an Dún sin ibfeirm muintir de Bhuilbh agus iboaróiste Árdacha. Aon oidhche amháin cuaidh daoine ann cun an t-ór d'fágháil.
Nuair a cuadhar isteach bhí carraig mór ann. Bhí an t-ór fén gcarraig sin.Nuair a thosnúigheadar ar an gcarraig do thógaint, tháinig tairbh mór amach as an Dún agus é ag búirigh. Níor cuadar go dtí an áit arís.Dubhradhar go raibh an tarbh ibhféighil an óir.

Neill Barróid
Ballyine, Co. Limerick
(name not given)
Irish

Na blianta fadó ó shoin do bhí taidhreamh ag fear aon oidhche amháin, agus ins an taidhreamh sin cheap sé go raibh corchán lán d'ór idtaisce in áit i cnocbán agus ibparóiste atha an t-sléibhe.
An oidhche na dhiaidh san thimcheall a dó déag a clog chuaidh sé go dtí an áit in-a shíl sé go raibh an t-ór idtaisce.