Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Baile an Locháin, Co. Luimnigh
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

Ar an leathanach seo

1. Baile na Beárna ainm na h-áite in a bhfuilim chomhnuidhe agus ta sé ibPároiste Árdhaca. Do fuair an áit a ainm o oscailt nó béarna atá 'san gcnoc. Tá cúig líntge déág san áit agus isteach is amach le caoghadh daoine in a gcomhnuidhe ann. Tá alán tighthe san áit leis cuid acu ar a bhfuil ceann tuighe agus cuid eile ar a bfuil ceann slinne. Comnuigheann an-chuid sean daoine ann acht níl aon Ghaedhilg aca.
    Bhí níos mó tighthe ann san t-sean aimsir na mar atá ann indhiú. Tá fothraigh na tigh le feiscint ac tá an-cuid is mó imtighthe. D'imthigh na daoine abhí ina gcomnuidhe ins na sean tighthe go dtí tíorthaibh eile. Tagann prátáí agus cruithneacht go maith ann. Níl aon abha ná loc ann acht tá alán srután. Níl aon amhráin ag baint leis an áit.
    Sé mo Shean athair féin an duine is sine dá bhfuil ina comnuidhe im Baile na mBéarna, rugadh é 'san mblian 1843. Is mó sgéal bréagh atá aige idtaobh na sean aimsire. Nuair d'fhill Uilliam G. O Briain abhaile go Cathair Maothail, Árdaca igCo Luimnighe ón Astráil san mblian 1856, bhailigh na sluaighte daoine ag an Stásiúin thíos in Árdaca ag chur fáilte roimh.
    Bhí mo sean athair ann agus é cosnuighthe. Deireann sé go raibh áit dubh le daoine, ní
    Pádraig Ó Néill