Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Baile an Locháin, Co. Luimnigh
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó, bhí sí ina comnuighe in Béarna, sí an ainm a bhí uirthí na Sprid na Béarna. Aon oidche amháin chuaidh bean go dtí an tobar fé dhein uisce. Bhí uisce coisreachta ina póca aice mar bhí fhios aicí go mbíodh an Sprid ag an dtobar. Nuair a srois sí an tobar chonnaic sí Sprid na Béarna agus tháinigh eagla uirthí.
    Dhein sí fáinne ina timpeall ar an dtalamh leis an uisce coisreachta. Ní chuaigh an Sprid isteach ins an bfáinne sin. Dfhan Sprid na Béarna in aice an tobair agus dfhan an bhean istigh insan bfáinne. Ach nuair glaoidh an coilleach, d'imigh sí, annsan cuaidh an bhean abhaile.
    Seán Ó h-Artnéada
    Rúscach Thiar, Co. Luimnigh