Scoil: Ballyloghane, Caisleán Nua Thiar (uimhir rolla 8783)

Baile an Locháin, Co. Luimnigh
Múinteoirí:
S. Condún Úna Nic Ádhaimh

Ar an leathanach seo

1. Ná blianta fada ó shoin nuair ná raibh aon bannc ann cuireadh an t-ór isteach insan thalamh idtaisce. I bfeirm mhuinntir Úí Duilleáin i bparoíste Ádhacadh agus i gconndae Luimnighe tá pairc ann, agus dubhairt mo mháthair liom go raibh saidhbhreas idtaisce insan bpáirc sin. Bhí taidhreamh ag fear oidhche amháin, go raibh ór idtaisce fé cloc insan bpáirc. Aon oidhche amháin chuaidh sé ann, nuair a bhí sé inaice na h-áite cuala sé fothramh, d'féach sé ina thimceall agus cad a bheadh ann ach firín beag.
    Chuir sé ceist ar an bhfear beag mar gheall ar an ór, d'innis an firín gac rud dó. Dubhairt sé go raibh ór fén gcloc. Dhéirigh an cloc agus chuaidh an fear síos. Bhí tarbh mór ann, agus mairbh sé an fear. Níor chuala aoinne mar gheall ar an bhfear sin arís.
    Nóra Ní Duilleáin
    Rúscach Thiar, Co. Luimnigh