School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Tímcheall dá cead bliadhan ó soin do chómnuig i Snámh ropaire dárb bainim do Tadhg Na gCnoc. Sé an fáth a glaodhadh an ainm sin air ná go mbíodh sé ins na sléibhte geall leis i gcómhnuidhe mar bhíodh na Sasanaig in a dhiaidh chun breith air.
    Do dheineadh sé na daoine saidhbhre do robáil agus do chreachadh agus cuid de'n airgead do sgaipeadh idir na daoine bochta. Dá bhrí sin bhí ana mheas ag na daoine bochta air agus is minic nuair a bhíodh na Sasanaig ar a thóir gur thugadar bheith istig do i gcaitheamh na h-oídhche.
    Do lean na saighdiúirí lá amháin é chun é do mharbhú agus chun stoca óir a bhí aige do bhaint de. Ba bheag an seans a bhí acu ar bhreith air mar bhí eólas aige ar gach cnoc, slíabh agus coill a bhí sa pharóiste.
    Do lean na saighdiúirí é go dlúth tré sléibhte agus tré coíllthe agus fé deire fuaireadar é agus é na chodhladh i dtig beag i gcnoc Cúm-na-Cnámha-Bhig, agus do mharbhuigheadar é sar a bhfeachaidh sé iad. Ach níorbh aon mhaitheas
    Riobárd Ua Drisceóil
    Snave, Co. Cork