School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Nuair a thóg na Sasanaig Caisleán Dún Baoi ó Dhomhnall Cam do theith Domhnall go dtí na sleibhte agus an treabh in aonacht leis. Do théighidís ag fiadhach gach lá mar ní raibh le n-ithe acu ach na h-ainmhidhthe a mharbhuigdís ar an bhfiadhach.
    Bhí fear na chómhnuidhe i gCaisleán Carraig an Eas inaice Caol Cille. Saighdiúir sasana an cadh é. Lá dá raibh sé ag fiadhach ar an sliabh, do casadh air bean Dhomhnaill CHaim agus do mhairbh sé í.
    Nuair d'airig Dómhnall é sin do Mhóidig sé ós cionn uagha a mhná go mabhóchadh sé St Leger, bé sin ainm an tsaighdiúra.
    Do chuaidh sé go Carraig an Eas agus fuair sé St Leger i mbárr an chaisleán. Do mhairbh sé é agus do léim sé amach tré fhuinneóg an chaisleáin agus d'imthig sé ar mhuin cápaill.
    Mícheál Ó h-Ualacháin
    Kealanine, Co. Cork