School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. In aimsir an ghorta do bhí tig i gCúr Uí Choimeád, in aice an bhóthair. Ní raibh aoinne na chómhnuidhe ann. Na daoine a bhíodh ag imtheacht an bhóthair agus go mothuighidís iad fein ag fághail bháis, do théigidís isteach sa tig chun bás dfhághail ann. Bhí alan tighthe d'en tshórd san in larthar Chorcaighe.
    San am ceadna do bhí cárr a bhíodh ag bailú na ndaoine ó thaobh an bhóthair, ba le bean dan abainn di Nóra an cárr agus tugadg Bugaí Nóra air. Clampar ab ainm don bhfear a bhíodh ag leanamhaint na trucailleach so. Deineadh an bhearsa sa na thaobh.
    Is mó fear óg deas, cé gur tógadh,
    le h-ím, le feóil, is le leamhanacht,