School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Timpeall trí míle ón áit seo tá seana tSéipéil d'árb ainm Cill mac Comóg. Cill ana aosta iseadh é agus níl ach na fothracha ann anois.
    Bé an ainm a bhí ar an naomh gur leis an chíll ná Naomh Comóg.
    Fear ana bhocht abeadh a athair. Bhí triúr mac aige darb ainm Liachna, Fiachna agus Comóg. Bhí sé cómh bocht san ná raibh sé ábaltha ar iad do chothughadh. Dúbhairt sé leis féin go marbhóchadh sé iad.
    Chuir sé isteach i mála iad chun iad do bhádh. Bhí sé ag dul go dtí an abhainn leó nuair do casadh sagart air. Dfhiafhraigh an sagart de cad a bhí ins an mála aige. Dúbhairt an fear gur coileáin a bhí ann. Bhí fhios ag an sagart go maith ná raibh an fhírinne gá innsint aige.
    Dúbhairt an sagart leis gur theastaig coileán uaidh agus thóg sé an mála chun coilleán do thógaint amach ach nuair do oscail sé é cad a bheadh ann ach na triúr leanbhaí. Thóg sé abhaile iad agus thug sé thabhairt suas maith
    Seán Ua Drisceóil
    Snave, Co. Cork