School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Fadó in aimsir na bpéin dlighthe do dheineadh dlíghe agus do réir an dlíghe sin aoinne a thabharfadh ceann sagairt go dtí an riaghalthas gheóbhadh sé cúig púnt.
    An uair sin bíodh na Protustúnaig go léir amuigh indíaidh na sagart a' diaraigh breith ortha chun go bhfaighdís an cúig púnt. Bhí duine díobh agus bhí sé ar an nduine, ba thábhachtaighe ortha agus leog sé air bheith go cruaidh i gcoinibh na gCaitliceach ach i ngan fhios dos na Protustúnaig eile do choimeád sé sagart i bhfolach ina thig.
    Sean-athair de fear atá ina chomhnuighe tímcheall na háite seo a beadh é. Bé an sagart a choimeád sé ná an sagart ceudhna a léim ó bhár Bóthar na Léime.
    Is amhlaidh a bhí sé amuich lá agus tháinig na saighdúirí air agus bhí sé ag teitheadh uatha nuair a tháinig buachaill suas chuige agus thug sé a chapall do agus dubhairt sé leis rith cómh tapaidh agus dob fhéidir leis. Dhein an sagart mar a dúbhradh leis, ach níor bhfada go rabhadair geall leis suas leis.
    Seán Ó Cróinín
    Coorloum West, Co. Cork