School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Fadó nuair a bhí an ghorta ann is mó duine a bheadh sásta le píosa turnaip nó gabhar a bheith aige chun an t-ocras a bhaint de.
    Is in aimsir an ghorta do deineadh bóthar Léim an t-Sagairt agus is mó dhuine a bhíodh ag obair ann. Siad na daoine is mó a bhíodh ann ná na daoine ó Chúm na Léime, agus ní bhiodh de págh acu ach raol sa ló.
    I n-aimsir an ghorta do mhair fear maith in Árd na gCaiseal a thugadh biadh agus deoch do na daoine tímcheall na h-áite seó.
    Crúsca anairthe agus brioscaí a thugadh sé uaidh, agus thugadh na daoine a bhiodh ag obair cuid dá bpágh do mar dioghaltar (?) as an mbíadh.
    Do bhí fear eile i gCaol-Cill a thugadh bíadh uaidh do dhaoinibh a bheadh gádhtarach agus bhidís ag teacht mar sin go raibh deire leis an gorta agus bhí dóthain ag gach duine airís.
    Ní bhíodh ar na daoine díol as an mbiadh, do gheibhfidís ar neamhnídh é
    Pádruig Ua h-Úrdail