School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Is dócha go bhfuil alán cistí óir in Éirinn acht bé is ná bhfuil fhios ag aenne cá bhfuil síad agus cad é an áit atáid i bfolach. Deirtear má bhfuil sé fíor go bhfuil ceann aca súd shíar ins na Ródaibh áit atá amach as an slíghe ar fad agus áit ná bhfuil saoráideach don chathair ná aon nídhe eile acht pé saghas áite é is dóigh liom go bhfuil ór nó airgead in áit éigin ann. Is inaice Cúas a Teampeaill atá sé ar an dtaobh theas de'n bhóthar atá inaice bfailltreacha mór árd, cúas mór breágh fairsing iseadh é agus tá uaig inaice leis in a bhfuil fear curtha; mo shean shean athair a chur é nuair caith an taoide isteach é. Tá lios mór ann leis cúpla slat lastuaidh dhe agus tá sé ag dul síos fé'n dtalamh agus do dhein fear íarracht ar é réabadh agus ní raibh sé ibhfad go bhfúair sé bás. Nílimíd deimhnightheach cé chur ann é acht tá alán cómhraí phléneálta ann i gcomarachán beag i dtalamh mo shean athar. Tá alán cloch na seasamh go díreach ann dhá phleaig mhór atá san gháirdín san leis, agus bíonn sé curtha úaireannta agus is torthamhail na glasraí a bhíonn
    Tomás Ó Muircheartaigh
    Kells, Co. Kerry