School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Bhí alán leigheasanna aca fadó. Eidhneáin cun é do chur ar do ceann nuair a bheadh sé tinn. Duilleóga piginí cun é do bheirbhiú agus an t-uisce a tabhairt dos na ba breóidhte. Nuair a bheadh do chluas tinn píosa olna do chur innti. Tá leigheas maith i giúmhral nuair a bheadh duine breóidhthe san dtig, deirtear go gcoimeadhfeadh sé na púcáí ón dtig. Bhí bean agus do fuair sí poc agus do coimeád an giumhral an púca uaithe. Bhí cailín ann agus bhí bábóg aici agus do strac a máthair an ghúna a bhí ar an mbábóig. Do thosnuig an cailín ag gol agus do chonnaic sí sídheóg agus do thug an sídheógh gúna don cailín óg agus dubhairt sí leí teacht cúichi an lán dhiaidh. Do tháinig an cailín cúichi agus do thug an sidheóg alán rudaí deasa di. Dubhairt an máthair leis an gcailín an maidin sin fhíafhráighe dos na sídheóga an mbeadh aon leigheas aici do bó breóidhthe mar d'innis an cailín an an sréal sa bhaile. Do fhíafhruig an cailín do na sidheóga agus be an leigheas ná na cloca bána agus an giúmhral a bheirbhiú le chéile agus é a caitheamh uirrthi
    Tomás Ó Muircheartaigh
    Kells, Co. Kerry