School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. Bhí fear na chómhnaidhe ins na Ródaibh uair amháin agus Seán Sucí dob ainm do agus bhí aithne ag mo shean athair air. Bhí sé cómh reamhair le stáca agus ba mhinic a bhris sé an doras as an taírsig nuair a bhíodh sé ag dul amach. Do théigheadh sé go dtí na tighthe go léir ag lorg bídh agus do bíodh sé ag beíceig nuair a bhiodh sé ag teacht ins an bodhraig mar ba mhinic a bhíodh ocras air; bhí bolg cómh mhór san aige ar nós da mhála ar gac thaobh. Fear macánta dob eadh é mar do bhíodh na daoine eile ag gaodhacht níor ghaodh sé sin riamh agus bhí alán fulang aige i gcómhnaidhe. Do bhíodh Muinntir na Ródaibh ag díol móna an uair sin dos na daoine ón Daingean agus do thugadar san prátaí dos na daoine ins na Rodaibh. Do cuaidh Seán agus a chompánaig go Daingean cun na prátaí d'faghail ach ní raibh aon prátaí ann acht do chuir muinntir an tighe curcán mhór prátaí síos na fhéadfadh beirt fear í thógaint aníos. D'ith an fear agus Sean na prátaí san acht do críochnuig Sean an curcáin. Bhí sé sin déanta in gach aon tig nó gur raibh cúig tighthe gábhalta aca ach d'ith Seán
    Tomás Ó Mhuircheartaigh
    Kells, Co. Kerry