Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

Ar an leathanach seo

1. Long ago, when the times were bad the sherrif used to ramble around putting the people out of their houses. One time the sherrif gave a call to the Mountain Stage. They banned the two Diggins houses and the news went around quickly. At last a girl from Gleesh named Katie Clifford heard it. She went over to see it. When Katie saw this she ran for a shovel and struck the sherrif. They kept the shovel and sent it back to her gaily decorated.
    Thomas O' Shea
    Gleesk, Co. Kerry
    Mrs Ellie O' Shea
    54
    Gleesk, Co. Kerry
  2. Ba mhór an chrúadhtan a bhíodh ag na dáoine fadó tímcheall aimsear an Ghorta. Fúair alán acha bhás leis an bpláig ins an áit seo. Acht do dheineadar íarracht ar breóidhteacht do leigheas. Do bhí churcán mhór de mhin choirce le thabhairt amach ins na Chealla san tigh go bhfuil muinntir Laóinghsigh anois. Níor bhfúair mo shín, shín shean-athair, ná bheirt fheirmeóir eile aón bhíadh mar bhí alan talmhan aca, acht bí sé sin tímcheall 90 bhlíadhain ó shoin. Ba mór é an t-annródh, chrúadhtan ins an call-sháoth a bhí acha.