Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cad a thug sé acht cat. An fhaid a bhí sé amuigh ag iarraidh roinnt bídh an lá ar na bháireach cad a dhein an cat ac d'ith sé na fiolar óga. San slíghe seo cífimíd gur "ith an bíadh na h-ainmidhthe."
  2. Tháinig árthaig ó'n bhfarraige ag déanamh oibre ós-íseal agus bhí ualach mór tobach agus airgid aca. Bhí árach eile na dhiaidh agus bhíodar suas leó agus ní raibh fhios aca cad a dhéanfaidís agus isteach leó i gcuan, inaice le carraig na n-éan ins na Ródaibh agus do chuireadar a raibh naca isteach io bhfolach ann i bpoll mhór a bhí fé'n gcarraig san gcuan istigh agus d' fhágadar ann é agus glaodtar poll tobach ar an bpholl san.
    Síghle Ní Muircheartaigh
    Diarmuid Ó Súilleabháin