Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

Ar an leathanach seo

1. Ní foláir nó bhí na daoine láidir fadó mar d'ithidís biadh folaín, prátaí is mó a bíodh acha agus maceireíl nó scadaín leasuithe nó píosa breágh de smut graínseacáin. Do bhí beirt dearbhráthair na gcómhnaidhe sa bhFaillmhóir mar a bhfuil na Gairibhía anois ann agus fir breághtha, láidre, fíochmhaire, laóchmhaire dob eadh iad. Seán líath agus Tadhg líath thugaidís ortha mar bhíodair fionn amach sa amach ach Suilleabháinig an ainm ceart a bhí ortha. Gabha dob eadh Seán. Deirtear go raibh sé níos láidre ná Tadhg ach bhí Tadhg láidir a dhóthain, dá mbeidís ann anois beadh mórán airgid tuillte aca. In n-óige a shaoghail ar chuaidh Tadhg go dtí America ag deánamh a spréith agus bhí sé fé mháighistir cruaidh agus do bhí fuath ag gach aon fhear a bhí fé acht ámhtach thuit achrainn amach idir Tadhg is an fear agus do thug sé dubhshlán do cun troda agus do thosnuigheadar ar. Acht mo ghraidhn é do mhairbh Tadhg é le cic san mbolg agus to theich sé abhaile airís agus a bhfóirtiún deánta aige. Ba mhinic a dheánfaidis basgadh ar bpaírc an aonaigh le maidí rinne agus níorbh féidir le h-aoinne seasamh na gcoinibh. In aonach an phoic do dheinidis na neithe chéadhna nuair a bhí na daoine ar meisge. Nuair a bhíodar ag teacht ón gcathair do thugaidis scannradh maith dos na daoine agus do bhí fear ós na Ródaibh darbh anim Tadhg O'Concubhair agus do bhí sé ag teacht ón gcathair oidhche agus do thug sé buille maith do Thadhg nuair a chonnac sé go raibh Tadhg ar meisg, agus na dhiaidh san do bhí an beirt san gcathair agus do phógadar a céile agus gan aon nidhe mar gheall ar an buille agus cuadhar isteach i dtig tabharne agus nuair a bhí olta aca do thug sé
    Tomás Ó Mhuircheartaigh
    Míceál Ó Módhrán