Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Kells, Co. Kerry
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é mar níor caith aoinne eile an leím sin ríamh ó shoin agus is dóca go deo na ndeor. De Muinntir Shuilleabháin ó Chorchaig dob eadh é. Is do dhein sé amhrán breag mar gheall ar an sgeul is deirtear leis gur mallactaigh sé íád leis ach níl ann acht cainnt.
    "Ná tabhair breit ar an gcéud sceál go cloistear an taobh eile"
  2. Is mó duine mor thímcheall na h-áite seo go bhfuil árd clú a's cáil air. Bhí col-ceathar agamsa agus bhí sé cómh láidir le "Samson" geall leis ach tá sé marbh anois go ndeánfaidh Dia trocaire air. Ba ceart dom a rádh gubh é Tomás Ó Gairbhe a ainm. Lá amháin do cuaidh bó i bpoll, do glaodhac ar siúd cun dul a gcabarughadh ach mo mhairg ní cabhair in aon chor a thug sé dóibh ac nuaire chuir sé a dhá láimh ar an dhá phlannc adhmaid, do bheir sé ar an mboin mhór throm agus do caith sé amach ar an mbannch í. Tabharfaidh sí sin tuairm a nirt duit. Uair eile thainig long mór go Cathair Saidhbhín ón Dúnmharg le salainn. Do siopadóir éigin go raibh tig tabhairne aige dob eadh an salainn. Do cúaidh sé síos go dtí an luing agus bhí fear na sheasamh, Do bheir sé ar íarainn mór trom agus ar seisean
    "Ba mhaith liom an gaedheal d'feischint a
    Úna Ní Laóinsigh