Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 25_040

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 25_040

spiorán déanta as a chuid croiceann go mbéadh airigid agat i gcomhnuidhe
    Bíonn sé ag goid sicíní agus cearcaí.
    IV An Bruit Ainmhidhe beag is eadh an bruc. Tá sé iongantach laidir agus rín. Bíonn a nead aige sa cnuic. itheann sé féir sléibhe agus fataí.
    V An coinnín. Cómhnuigheann an coinnin i bpoll i náit gainemneach in aice na fairrge. Itheann an coininn féar glas, agus ins an Fóghmhair itheann sé coirce agus seagal agus gabáiste. Tá dath cinnéal donn air agus brollach bán. Tá ruball beag giortach air. Tá sé iongantach lúthmhar.
    VI Madadh uisge. Comnuigheann sé san uisge. Bíonn sé ag ithe iasgáin agus crubógaí. Tá dath cinéal líath air. Iteann sí leispíní chomh maith.
    Cáit Ní Gallachobhair
    Cnoc na Ceasach, Co. Mayo