School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mhaigh Eo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 24_024

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 24_024

Ní raib morán scoileanna san áít seó fadó; bhí ceann igCnoc na Móna. Rinneadh é san blian 1844 agus bhí Pádraig Mac Suibne straincéara dob ead é. Páraig Mac Mamenem (?) straintéara do ead é agus bhí Donnacadh O Gallócobair ag múineadh an comh mhaith. Fear ón gceanntar dob ead é.

(2)
    Bhí scoil éile igCnoc na Casach Scoil protustúnaigh do ead é. Fear darb ainm Nangell a bhí ann. Nílis agamh ce'n blian a rinneadh é. Ghab na h-Eirreanaigh é nuair a bhí an teach deantha aighe agus leagad an teach ar agus dimhthigh sé as an tír agus bhí sé leith bheith marbugadh achú agus leag siad an teach air.

1. foirgnimh
    Martán Mac Maigistir