Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mhaigh Eo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 14_017

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 14_017

1. Leigheasúnna.
    1. Boglas. Bruith na boglas agus nuair a beas sé bruitthe cuir min coirce trid agus cuir leis an luit é le haghaidh an soilleadh a tarrainghtas as. Is mait an rud e le haghaidh droc luit.
    2. Neanntóg. Bruit [fréameaca]? na neanntóga agus nuair a beas siad bruitthe cait chun beallaig na [?] fréamhéaca agus ol an sug a beas fáchaid Is mait an rud é le haghaid an bruiteannach.
    3. Fhian. Deanann na daoine caipin fhian agus cuireann siad na caipín an clogeann na páiste óga agus is mait an rud e le h aghaidh droc uisge a tarraingt amac asta.
    4. Slanlas. Bruit an slanlas agus nuair
      1. cleachtas an leighis