School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mhaigh Eo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 24_014

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 24_014

1. Cúram Na Gcos.
    Bhíodh na daoine iongantach sul a gcaitidhís aon bhróg. Is iomda duine nár caith aon bróg ar bith na daoine nac bfuil a saith ciall acu níl béas acú ceard a deanfaidh siad leósa. Bíodh na daoine ag dul [cosnocth]? agus iad saith mór. Téigeann na páistí in a cosa anois tamaill d’on bliadain agus tá siad ina gcosa anois le sgothain agus bhéidh siad ina gcosa go cionn cuplá mí eile. Agus nuair a cugas an Geimréidh (rac) cuirfidh siad na bróga orradh féin aríst. Caithtear amac an t-uisge a nígthear na cosa ann mar bíonn sé salach agus in ní ceart aon soiseach na [toda]? eile a níg. An Chonnaic mé duine amáin ag níg fataí leis an t-uisge a nígadh ann
    Martán Mac Maigistir
    Cnoc na Móna, Co. Mhaigh Eo