School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mhaigh Eo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 21_025

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 21_025

1. An Meatruig
    Deantar na daoine sá cheantar séo measruigh gach dhá uair sa shéactan sa Séamrad agus aon uair sa chughas
    Deantar an maisruig i cuigean agus séo é aa puictir na chuineoga (Sceitse) sé an t-anam ata ar an maide ata ag teact anois an cuineog cos a luineog. Tá an cuineog timhcéall 3 trice ar oirde. Cuirean na daoine clar bheag sias ar an luiniog leis an bainne stopad o beid ag dorsaig nuair beid siad a bhluigid.
    Deintir na daoine meatruig as uctar an bhainne cuirean na daoine uctar an bhainne i gcruige go mbuid an gruige lán agus nuair beid an cruige lán cuirean siad sa cuigeann agus fagan siad an cuigeann ag an tinne gho sgatan.(?) agus an sin dinean na daoine an matruig ansin cuireann siad uisge bruidte ar agus salan, agus builin sioad go trum é go mbuide sí briste agus builin go reig an sin no go mbuid sé deanta gho ím, ansin tiogan siad an t-im i mbuis agus cuireann siad sealan agus fuair air agus deannan siad meansgan dhe..
    Deanan na daoine caise as ioctar an bhainne. Tá cáise go deas. Díth mé cáise go minic
    Brighid Seoighthe