School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Cill Mochomóg, Co. Chorcaí
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Tímceall ceud bliadhan ó shoin bhí Dómhnal Ua Connall na chómhnuidhe i Lonndon. Do bhí sé i lóisdín i dtig ósda agus do chuir sé féin agus ounéir an tighe ósda aighneas ar a chéíle agus is beag ná go raibh achran eadortha. Dúbhairt Dómhnal go bhfeudfhadh sé díol as an seómra ab fhearr a bhí sa tigh ósda. Dúbhairt an t-ounéir ná feudhfhad sé ná aon spailpín eile ó Éire. Le na línn sin do tharring an Conalach lán a laidhir d'ór as a phóca agus d'fhiafruig sé de'n ounéir an mór é an t-éileamh. D'fhiafhruig an t-óunéir de an fada a theastuig uaidh é chíosú. Dúbhairt an Conalach gur theastuig uaidh an seómra do chíosú ar feadh deich mblian de réir na seachtmhaine. Dúbhairt an t-ounéir gur theastuig púnt sa seachtmhain uaidh ar an seómra. Bhí an Conalach sásta agus dhein sé féin agus an ounéir an margadh. Bhí beirt fhiné láithreach acu.
    D'imthigh an Conalach annsan agus thug sé leis beirt thíncéir agus cheannuig sé stáin dóibh. Thosnuigheadar ar an stáin a phleascadh agus do dheineadar an oiread sin [?]
    Pádruig Ua h-Úrdail
    An Muileann Mór, Co. Chorcaí