Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar leánmhaint.
    mba leis í a thabhairt leis abhaile go dtiocfadh leis a tabhairt. Thug sí leis í ina thíghe fein í acht bhí'n cainnt agus an éisteacht caillte ag an créatúr. Bhí sí án- cúramach ar fad aige.
    Támall ina dhiaidh seo bhí sé ag gabhail thart ag an Sgrig ceudna agus chualaidh sé an cainnt istigh. 'Sé an rud a dúbhairt fear acú "Da mbéadh an cailín ús annseo anocht léaghasfaimid í." "leóga is furust sin a dheánadh, arsan dara fear níl acht an grainín eorna atá faoí na teanga a bhaint amách."
    Bíodh fios agat go (dteáchaidh?) an stocach abhaile go lúighaireach indiadh an seanchus seo a chlumstin. Comh luath is shroich sé an bhaile bhain sé amách an grainín eorna agus leigheas sé an cailín.
    Lá ar na bharach d'imigh an beirt acú tigh a bunaidh agus d'iarr seisean lóistín dén bheirt acú. Fuair siad sin agus ní thiocfadh lé bean a tíghe stad dén chaoineadh an uile ám a d'amharcochadh sí ar an cailín na bí an cosamhlacht idir an cailín seo agus an ingean a chaill sí fein mór. Níor leig ceachtar don bheirt óga (dadai?) orthú agus ar maidin leig siad orthú go rabh siad ag imeacht .
    D'fiafraigh seisean goidé bhí aige lé tabhairt dí acht ní glacfadh sí (dadaí?). Dúbhairt siad nach dtiocfadh leobta airgead ar bith a bhaint daobhra
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Mairéad Ní Giolla Easpuig