Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Bhí Sagart Óg ar a bheálach abhaile ó’n Cholaiste indiadh Órd Beánnuighe a fhághail. Ar a bheálach caidé cásadh air acht cailín óg agus bhí sí ag briseadh a croidhe ag caoineadh. Dfiafraigh sé dí caidé ádhbhar a caointe na bhí an t-án truaighe aige dí. “Ó! arsa sise, leitir deas a bhí agam a chaill mé?” “Nach furust leitir a fhághail”, arsan Sagart. “O! ní furust leitir sgríobhtha i bhfuil a fhághail” ar sise. “Gheobhaidh tú leitir na sgríobhfaidh mise ceann duit in mó chuid fola fein”. Leis sin chrom sé síos, bhain dé a bhróig, sgríobh a ladhar mór gur chuir sí fuil agus sgríobh leitir de’n cailín in a chuid fola fein. Shin sé dí an leitir agus d’imtigh sí as amharc.
    Comh luath géur is d’imtigh sí thainig aithreachas arsan cionn is a léithid a dheánamh na d’áithin sé anois nar chailín do chuid a t-saoghail a bhí inntí, agus smaoitigh sé gur b’ámaideach an rud a rinne sé dí. Chuaidh sé giota eile ag tárrangt ar an bhaile agus chuaidh sé isteach i dteach ar thaobh an bhealaigh. Caidé bhí sa teach seo acht “Stations” agus bhí dha Sagart dé chuid an Phároiste ann ag éisteacht. Nuair a bhí siad réidh agus d’imtigh na daoine uilig d’innis an Sagart Óg mar d’éirigh dó ar a bheálach agus mar sgríobh sé an leitir dó’n cailín in a chuid fola fein. Nuair a chualaidh na
    AT0756B: The Devil's Contract
    Caitlín Nic a' t Saoir