Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Ar an taobh ó thuaidh dé'n Ghleann tá baile beag ar a dtugann siad Baile Árd. Nuair a bhí Naomh Coluimcille i nGleann bhí sé 'na chomhnuidhe i mBífán agus ní rabh aige acht a ghabhail suas an Sgádamán go Baile Árd. Bhíodh sé shuas an uile lá ag cuartaidheacht i dteach a bhí ann agus ag seanchus lé fear a' tíghe. Ba é an deireadh a bhí ar gur éirigh siad tursach do ag teacht, agus rinne siad suas lá amháin nach mbéadh siad gabhtha leis níos fuide.
    Nuair a chonnaic siad an Naomh ag tarraingt ar an teach chuaidh fear síos 'na tseómra ag cuir i gcéill go rabh sé tinn. "Ca an fear seo indiú?" arsan Naomh. "Ó! Tá sé tinn, tá sé ina luighe shíos udiaidh," arsa sise. "Bhal! arsan Naomh, má tá sé tinn go rabh sé slán 's ma bhfuil sé tinn go bhfuigheadh sé bás." agus amach leis ar an doras. Chuaidh an bhean síos agus bhí'n fear na luighe márbh annsin.