Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

1. Scéal An Bata Draoíobheachta.
    Bí fear as an críonmhín tuairim beich mbliadhan s' fíche ó shain amuigh ag an srúthan garbh i Sliabh liaig ag amharc indiadh a chuid caoraigh. Chonnaic se ábhar bata seas ag fás ar an crann sáileóige. Dar leis go bhfágfadh sé é go mbéadh sé fásda mór go léor agusannsin go ngeárrfadh sé é do fein.
    Chuaidh seal áma thart agus geárr sé é agus thug abhaile go bró-samhail a bhata deas.
    Dois bhí sé ah gabhail ó sholais nuair a shroich sé an baíle agus bhfag sé an bata taobh amuigh sé'n doras. Shé gaide do bháraimhail nach rabh an bata istigh comh luath leis fein agus thosaigh ag damhsaig síos agus aníos an t-urlár. Thóg sé é agus d'fág na luige ar an tábhla ach ní rabh gár ann. Ní rabh aon mhaith é fhágailt amuigh bhí sé istigh I btolamh comh luath leis.
    Déal ní séascháid ar san duine istigh sa teach Ríthna h-oidhce ach ag éisteacht lé tuaim an bhata ag dhamsaigh fríd an teach. Chomh luath agus glan an lá chuaidh beirt acú amách leis an bhata gur fág siad amuigh ag in Srúithan Garbh arais é san ait cheadna ar gheárr sé é.
    'Sé Peadar Mac Niallgais, 63 bliadhan 8'aois
    Críonmhín, a d'innis an scéail seo d'amhsa.