Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Tá srúthan shíos ar an Atharach i dTeidhleann agus déir na daoine go bhfuil pota óir i bhfolach ann. Faoi leac mór atá’n pota agus tá eásgan dubh a choimead [?] tuairim leith-chéad bliadhan ó shoin bhi bean na cómhnaidhe neas [?] dé’n ait… a bhí uirthí.
    Trí oidhche indiaidh a chéile rinne sí bronglóid go bhfacaidh sí an ait agus gur pota deánta d’ór a bhí ann. Bhí sí cinnte anois go rabh ór ann agus go rabh fhios aicí an ait ceart.
    Ba é an geimhreadh a bhí an agus nuair a dinnis sí an sgéul do na cómhursanaighibh chruinnigh said agus chaith said seachtmhain ag tochailt san ait ar thais bean sí. Sa deireadh thainig eagla ar fear amhain roimh an eásgan agus thainig se annsin orthú uilig agus stad said. Ba iad na lochlannaigh a cuir ann é nuair a táinigan téicheadh orthú.
    Mícheal Ua Ceinnide
    An Chríonmhín, Co. Dhún na nGall