Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Oidhche amhain fad ó chuaidh gasúr go dtí’n tobair fa choinne stopa uisge. ‘Nois bhí’n tobair ag taobh na páirce in a mbíodh sé é fein agus na gásraigh eile ag imirt ann.
    Nuair a d’amharc sé goidé chonnaic sé acht páirtí ag imirt cámain sa pháirc. Chuir sin iongantas air na ba é an chéad uair daobhta ariamh ghabhail a imirt gan cuireadh a thabhairt dó-san na ba eisean an fear i bfeárr acú uilig i gcionn an chámain.
    Ní dheárn sé aon dáth amhain acht pilleadh abhaile leis an uisge agus an stópa fhágailt taobh amuigh dé’n doras, agus pilleadh áth-uair go dtí’n pháirc. Léim sé isteach thar an claidhe agus bhí an páirtí ag imirt ríth an áma acht chonnaic sé anois gur daoine coimhtigheacha uilig a bhí ionntú agus ní h-iad na gásraigh ar comhair ar bíth.
    Sheas sé san ait a rabh sé agus análl lé feár acú agus shín cáman ionnsoir ag rádh san ám ceudna. “Nuair a thiocfas an búl aniar gabh i bhfásta leithí agus cuir báire shíor udaidh”. Ní rabh i bhfad go dtainig an búl fhad leis agus níor leig sé ar siubhal í gur chuir sé báire.
    Lé sin thoisigh an greánn agus an bhualadh bós agus i gcionn na bomaite bhí siad uilig imtighthe as amharc acht é fein agus an feár a thug an cáman dó.
    Caitlín Nic a' t Saoir
    Seán Mac a' Bhaird