Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Thainig Sagart Óg abhaile as Colaiste ám amhain agus ní rabh aon duine ar an bhaile dé na cómhursanaighibh nach dtug dínnear do indiadh é theacht acht bhí teach amhain nac dtug dínnear ar bíth do. Ní rabh sa teach seo acht báintreabhach agus a ingean.
    Dúbhairt an ingean leis an mháthair go rabh siad náirigh go deo nach dtug dínnear do agus é ar an sgoil agus eile in a cuidheachta. “Bal!, arsan mháthair, deán thusa réidh dínnear agus tabhair cuireadh do”. Rinne an ingean sin agus thainig an Sagart Óg ‘soir an dínneár.
    Go díreach nuair a bhí siad indiaidh suidhe síos an triúr acú ag an tábla leigeadh án - sgreád uathbhasach taobh amuigh dó’n teach. Amách leis an Sagart agus an mháthair go bhfeicfeadh siad goidé bhí ann agus nuair a bfada leis an ingean amuigh iad cuaidh sí fein amách agus fuair sí an bheirt báidhte sa chárn-aoiligh.
    Cuireadh iad agus bhí an t-án-bhrón go bráthach ar an chailín. Ní thiocfadh leithí fánacht sa teach agus d’imtigh sí leithí béul a cinn. Ní thiocfadh leithí fánacht dha oidhche san ait amhain bhí sí comh mór fríd a chéile sin. Bhí sí ag siubhal léithí ariamh gur bhuail sí isteach i dteach lá ámhain nach rabh ann acht fear amhain. D’iarr sé seo oirthí fánacht aige leis an
    Caitlín Nic a' t Saoir
    Seán Mac a' Bhaird