Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Thall i Mín na Giorra ag bun Shliabh Liaig bhíodh aodhaire i dtolamh roimhe seo agus tá’n ballóg in a mbíodh siad na gcómhnuidhe lé feicealt go fóill.
    Bhí aodhaire ann ám amhain agus bhí sé thar a bhéith mór lé fear istigh i Málainnbhig. Fuair an fear seo bás agus támall indiaidh é bás fhghal. Bhí an aodhaire agus a bhean i na gcodladh oidhche amhain i leabaidh na clúide. Idir meadhon-oidhche is lá mhusgailt sé agus nuair a d’amharc sé bhí an fear a bhí márbh na shuidhe ag an coigilt.
    Ar ndoiche nuair a bhí siad comh mór lé chéile ar an t-saoghal seo ní rabh eugla ar bíth air roimhe agus d’fiafraigh sé an é bhí ann. “Is mé arsan neach. Caidé tá ag cuir trioblóid ort? arsan t-aodhaire. “Na nach cúmhang leat an cosain? arsan neach.
    Thigeadh Béathadhaigh Mhalainn na bige isteach ó’n liathan san fhóghmhair agus gnídheadh siad milleadh mór ar an ghráin. Acht aon oidhche amhain d’éirigh an fear seo agus chuir isteach a bheáthadach agus níor thug sé sgéula go rabh an creach ‘ga dheánamh. Bhí a bheáthadach fhein saor ar maidin agus thug sé fiadhnaise bréige nach bhfacaidh sé an cosain’ga dheánamh.
    “Ca bhfuil tú anois”? arsan t-Aodaire.
    “Tá mé ar bharr na Gárbhacha, taobh a tsion de Cloch a’ Spárrá”, arsa seisean.
    “Ca fhad a mbéidh tú annsin? arsan t-Aodhaire.
    “O! arsa seisean, ba mhaith an rud saoghal duine, agus ba mhaith an rud saoghal beirt, agus ba ró-mhaith an rud saoghal triúr”.
    Cait Nic a' t Saoir
    Seán Ua Lamhna