Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ‘na chómhnuidhe i Málainn-mhóir nuair a bhí “Hamilton” na Thíghearna-tálaimh ar an ait seo. Aon bhliadhain amhain ní rabh an cíos aige san ám a bhí an tíghearna ar an Charraic a chruinniughadh.
    Nuair a fuair sé an t-airgead cruinnighthe d’imtigh sé, fear nach rabh an cíos aige, ar a capall go Cora Críche áit-cómhnaidhe “Hamilton” lé na dhíol.
    Díol sé a chíos agus pill ar an bhaile. An oidhche bhí sé ag teacht abhaile bhí sé án-mhall ag gabhail isteach do ag loc Abha. Oichche dheas ghealaigh agus é ag sioc a bhí ann.
    San ám seo thart ag cladach na locha bhí’in bealach-mór ag gabhail.
    Bhí an marcach ag bogadh leis ar a shuaimhneas. Leis sin rinne an each-uisge seitreach istigh sa loch agus comh luath is chualaidh an capall an seitreach léim sé amách sa loch. Chongbuigh an éireóg suas é agus leim an fear anuas dé druim. Isteach leis an capall go dteachaidh sé síos i lár an locha san ait ar bhris an each-uisge an éireóg.
    Ón lá sin go dtí’n lá induí ní fhachthas an capall.
    Mícheal Uí Ceinnide