Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    solas a bhualadh suas ann acht níor éirigh leis cuaidh sé as air. An dara uair a las sé é cuaidh sé as arais agus an tríomhadh uair d’aithin sé gur neách éiginteacht a bhí a chuir as air. Annsin labhair sé agus dúbhairt “Ma tá neach ar bíth annseo bíodh fhios aige nach lé dochar ar bíth a deánamh do a thainig mise annseo acht ag téicheadh roimh an chogaidh atá lé theacht anocht”.
    Lé sin thug neach éiginteacht freagra air. “Gabh abhaile tú fein agus do mhuirín na ní thiocfaidh an cogadh anocht na i mbárach. Bíodh fhios agat nach dtiocfaidh an cogadh lé do linn sa, na lé linn do mhac, na a mhac sin. Ní thiocfaidh an cogadh go mbéidh bróga ar an eile ámadan agus buataise ar an eile glagaire agus beálach mór fríd an eile aith-ghiorra”.
    Chuaidh an fear bocht abhaile go lúthghaireach go Mín na Croise agus ariamh na dhiaidh sin níor bhuadhraigh sé a cheann fa cogadh.
    Cait Nic a' t Saoir
    Máire Nic a' t Saoir